

Inspiring ICT Innovations

"Building an Entrepreneurial Ecosystem through Sustainable Strategic Partnerships"

32nd Annual Conference and Trade Exhibition and Supporting Activities
31st July - 5th August 2016
Sheraton Puerto Rico Hotel and Casino

Saturday 30th July 2016

7:00 - 6:00

Secretariat Offices - San Geronimo Room

10:00 - 5:00

Closed Session: CANTO Board of Directors Meeting - Sol Boardroom

Sunday 31st July 2016

9:00 - 1:00

CANTO Committee Meetings

Marketing and Communications Committee Meeting - 9:00 am - 10:30 am - Bahia 1

Regulations Committee - 10:30 am - 12:00 noon - Laguna 1

Financial Advisory Committee Meeting – 12:00 noon – 1:00 pm – Laguna 2

Disaster Recovery Planning Committee Meeting - 9:00 am - 10:30 am - Bahia 2

Human Resource Committee Meeting - 10:30 am - 11:30 am - Laguna 2

Corporate Social Responsibility Committee Meeting – 12:00 noon – 1:30 pm - Bahia 2

Vendor/Supplier Working Committee - 9:00 am - 10:00 am - Laguna 1

Technology Trends Working Committee - 10:30 am - 11:30 am - Bahia 1

2:00 -3:30

Closed Session - CANTO Committee Chairs Presentation to the Board - Sol Boardroom

Marketing and Communications Committee Meeting - 2:00pm

Regulations Committee Meeting - 2:10pm

Financial Advisory Committee Meeting – 2:20pm

Disaster Recovery Planning Committee Meeting - 2:30pm

Human Resource Committee Meeting - 2:40pm

Corporate Social Responsibility Committee Meeting - 2:50pm

Vendor/Supplier Committee Meeting - 3:00 pm

Technology Trends Working Committee Meeting – 3:10pm

3:30 - 4:30

Welcome Session - How to Maximize your Trade Show Potential - San Cristobal

A complimentary information and networking session to maximize your experience; Melissa Harris, Telecom Training Corporation

6:00 - 7:30

Official Opening of CANTO 2016 - Miramar 1, 2 & 3

Government Ministers, CANTO Executives, Members, and other Dignitaries in attendance

Opening Ceremony:

- MC: Elon Parkinson, Digicel, Jamaica
- Presentation of National Flags
- CANTO Song
- Invocation
- Welcome Remarks: Teresa Wankin, Secretary General CANTO
- Remarks: Mr. Julian Wilkins, Chairman, CANTO Board of Directors
- Remarks from Puerto Rico Javier Rúa Jovet, Chairman Regulatory Board of Puerto Rico
- Remarks from Huawei, Headline Sponsor of CANTO 2016
- Feature Address: Honorable Keith Mitchell, Prime Minister, Grenada with responsibility for ICT in CARICOM (confirmed)
- Cultural performance
- · Vote of Thanks:

7:30 - 9:00

Exhibition Viewing and Cocktail Reception Sponsored by Huawei San Juan Grand Ballroom

Monday 1st August 2016

7:45 – 8:45	Ministerial Breakfast: Sponsored by CW Communications - San Felipe Chair: Cable and Wireless Keynote: Manuel Kohnstamn, Senior Vice President and Chief Corporate Affairs Officer – Liberty Global
9:00 - 11:00 11:00 -11:15	 Ministerial Roundtable 1: C&W SPONSORED – Miramar 1, 2 & 3 Moderator: Julian Wilkins, CANTO Chairman & Leon Williams, CANTO Vice Chair Keynote: Managing Security in Cyberspace, Huawei John Reid, Interim Chief Executive Officer, C&W Communications Hon. Medford Nicholas, Minister of State and Information, Antigua & Barbuda (confirmed) Hon. Catherine Hughes, Minister of Communications, Guyana Hon. Maxie Cuffie, Minister of Public Administration and Communication, Trinidad and Tobago (confirmed) St. Lucia
11.00 -11.13	Coffee Break
11:15 – 12:00	Presentation on Converged Regulation Miramar 1, 2 & 3 Mani Manimohan, GSMA C&W Shrine
12:00 – 1:00	Lunch - San Juan Grand Ballroom
12:00 – 5:00	Exhibition Viewing - San Juan Grand Ballroom
1:00 – 2:30	 Session 1: Technology on Steroids – Living in a Modern World – Miramar 1, 2 & 3 Session Chair: Opal Neil, CANTO Director How Cloud Unified Communications and Contact Centers are Driving Growth - Chris Carabello, Senior Director of Product Marketing, Metaswitch Smart Islands, Intelligent Nations - Carlyle Roberts, Bahamas Telecommunications Company Amdocs Technology Changes Everything - Anil van Maretraite Oracle
2:30 - 4:00	Project Awareness: Strengthening Cooperation between Telecommunications Operators and National Disaster Offices in Caribbean countries Miramar 1, 2 & 3 Session Chair: Heather Wallen-Bryan, CANTO DRP Committee Chair Julian Wilkins CANTO Chairman, Robert Williams, ECLAC CEDEMA
3:15 – 3:30	Coffee Break in Exhibition Hall
	San Juan Grand Ballroom
4:00 - 5:30	Session 2: Corporate Social Responsibilities Initiatives in the Caribbean Miramar 1, 2 & 3 Showcase of CSR Projects in the Region Chair: Gervon Abraham, CANTO CSR Committee Vice Chair • Keynote: Reduction of Power Backup Costs and Maintenance, Vito Coletto, Altergy

6:00 - 6:55

7:00 - 10:00

Ministerial Cocktail Sponsored by Cyient Technologies

Social Networking Dinner Sponsored by AMDOCS Pool Deck/Bella Vista Terrace

Tuesday 2nd August 2016

7:30 - 8:30

Ministerial Breakfast: Digicel sponsored - San Felipe

Chair: Elon Parkinson, Digicel, Jamaica

• e-Government in Antigua and Barbuda,

Hon. Medford Nicholas, Minister of State and Information, Antigua & Barbuda

9:00 - 10:30

Panel Discussion: Securing investment in broadband networks in developing countries & an open internet Miramar 1.2&3

Moderated by: Philippe Defraigne, Cullen International

- Jared Carlson Ericsson VP Public Affairs & Regulations
- Doug Bonner, Partner, Womble, Carlyle, Sandrige & Rice
- Richard Feasey, Independent Consultant, Associate, Frontier Economics & Senior Advisor to Wiley Rein LLP, Washington DC
- C&W

10:30-11:00

Coffee Break - San Juan Grand Ballroom

11:00 - 1:00

Ministerial Roundtable 2: Digicel Sponsored - Miramar 1, 2 & 3

Moderator: Julian Wilkins, CANTO Chairman

- Keynote: Huawei
- Corinne Philip, Legal & Regulatory Advisor, Digicel
- Hon. Darcy Boyce, Minister of State with responsibility for Telecom, Barbados (confirmed)
- Hon. Andrew Wheatley, Minister of Science, Energy and Technology, Jamaica (confirmed)
- Hon. Paul J. Lewis, Minister of Communications and Works, Montserrat (confirmed)
- Hon. Camillo Gonsalves, Minister of Foreign Affairs, Foreign Trade and Information Technologies, *St. Vincent* & the Grenadines

1:00 - 2: 00

1:00 - 5:00

3:30 - 5:00

Lunch - San Juan Grand Ballroom

Exhibition Viewing - San Juan Grand Ballroom **Coffee Break in Exhibition Hall** - San Juan Grand Ballroom

2:30 - 4:00

Global Telecoms Trends - Miramar 1, 2 & 3

Big Data, M2M, Sharing Economy, Wearables, IoT

- 2 operate
- IoT, Big Data, M2M, Financial/Banking merges with Telecom, Subex
- Sacktel Int

Announcement of Hackathon Winners and Demo of Prototype

- CANTO
- DSS
- PIEDATA
- Announcement of Winner, Demo of Prototype and Prize Giving

7:00-10:00

Recognition and Awards Ceremony & Networking Dinner PR Music Conservatory

Wednesday 3rd August 2016

	Jennifer Britton, CARICOM Rochelle Cameron, CW Jamaica Hon Catherine Hughes, Minister of Communications, Guyan			
9:30 – 12:30	SESSION 4: Next Generation Communications Miramar 1, 2 & 3 • Keynote: Garnet Hanly, Special Counsel, Wireline Competition Bureau, FCC • Jose Otero, 5GAmericas, Next Generation Communications (5G) • Jose Lusi Horna ConverLogic • Managing security in cyberspace • C&W communications	SESSION 5: GSMA CAPACITY BUILDING TRAINING Miramar 4 Weighing the Benefits of Universal Service Funds Sponsored by GSMA Facilitator: Mani Manimohan, GSMA Overcoming the challenges in connecting the rest of society Case studies on successful use of USF A look into more effective alternatives to USF		
10:00 – 10:15	Coffee Break - San	Juan Grand Ballroom		
	Sponsored by ICANN & Oberthur Technologies			
9:00 – 2:00	Exhibition Viewing -	San Juan Grand Ballroom		
12:30 – 1:30	Lunch - San Juan Grand Ballroom			

1:30 - 4:30

Session 6: Aligning the Caribbean ICT Calendar Chair: Melesia Sutherland, CANTO Director

8:30 – 9:30 Session 3: CWIC – Caribbean Women in ICT - Miramar 1, 2 & 3

Miramar 1, 2 & 3

- Radio Frequency Management Division
- Internet Society
- ICANN LACNIC
- ARIN

SESSION 7: GSMA CAPACITY BUILDING TRAINING Miramar 4

Mobile Sector Taxation Sponsored by GSMA

Facilitator: Mani Manimohan, GSMA

- The global mobile economy and theories of taxation
- Mobile Sector Taxation and its impact on consumers and society
- Over taxation and the benefits of roll back taxation

7:00 - 9:00

Closing Cocktails

Bella Vista Terrace



Building a High Profile Human Resource Executive 10th Annual Human Resource Forum August 4-5, 2016 at Sheraton Puerto Rico Hotel & Casino

THURSDAY 4th AUGUST, 2016 - Laguna

SCHEDULE	TOPIC	SPEAKER	
8:00am – 9:00 am	REGISTRATION		
8:30 am – 9:00 am	Opening Remarks:	✓ Teresa Wankin – Secretary General, CANTO	
9:00 am - 10: 15 am	Welcome & Introduction	✓ Path to Your Future – M. Ian Blanchard	
10:15 am – 10: 30 am	Coffee Break		
10:30 am – 12:00 am	Current Trends in the Communications, Mobile, IT & Cable TV Industries		
12: 00 am – 1:00 pm	The HR Professional Response Group Discussion - Moderated by M. Ian Blanchard		
1:00 pm – 2:00 pm	Lunch Break		
1:00 - 1:30	Laureate Personal Development options		
1:00 pm -2:00 pm	Legal and Regulatory Concerns Number Portability, Spectrum Management, Interconnection and Accounting Separation		
2:00 am – 3:00 Pm	The implication of trends on the people and systems in telecommunication organizations		
3:00 pm – 3:30 pm	Coffee Break		
3:30 pm – 4:45 pm	Talent Management – Managing Multiple generations in the workplace		
4:45 pm – 5:00 pm	Wrap Up		

FRIDAY 5TH AUGUST, 2016 – Laguna

SCHEDULE	TOPIC	SPEAKER	
9:00 am – 10:00 am	Understanding Telecom and Technology Operations		
10:00 am – 10:30 am	Coffee Break		
10:30 am - 11:45 pm	Finance for HR Professionals Finance to include understanding the Balance Sheet, Income Statement and Key Financial Ratios M. Ian Blanchard – CILC ActionCOACH		
11:45am - 1:00	Managing Workplace Diversity		
1:00 pm – 2:00 pm	Lunch Break Room:		
2:00 pm – 2:30 pm	Managing Change &	Culture Transformation	
2:30 pm – 3:30 pm	Deta Constantine		
3:30 pm – 4:00 pm	Coffee Break		
4:00 pm – 4:30 pm	Managing Change & Culture Transformation Deta Constantine		
4:30 pm – 5:00 pm	Action plan for moving forward	✓ M. Ian Blanchard CILC ActionCOACH	
5:00 pm – 5:30 pm	Wrap-Up Including presentation of Certificates and Group Photo	 ✓ Mrs. Teresa Wankin – Secretary General CANTO ✓ M. Ian Blanchard, CILC ActionCOACH 	



Agenda for 3nd Annual CANTO Sales, Marketing & Customer Care Forum August 4-5, 2016 at Sheraton Puerto Rico Hotel & Casino

Day 1: Thursday, August 4th – 8:30 am – 5:00 pm, Meeting Room - Bahia		Schedule
Registration and Coffee		8:30 am – 9:00 am
Opening Remarks from the Chair – Melissa Harris, CEO, Telecom Training Corporation	10 minutes	9:00 am – 9:10 am
Welcome Address – Teresa Wankin, Secretary General, CANTO	10 minutes	9:10 am – 9:20 am
Presentation 1 – TBD	45 minutes	9:20 am – 10:05 am
Speed Networking Session (Interactive Activity to Meet As Many Attendees as Possible – BRING PLENTY OF BUSINESS CARDS!)	30 minutes	10:05 am – 10:35 am
Networking Refreshment Break	30 minutes	10:35 am – 11:05 am
Presentation 2 – Melissa Harris, CEO, Telecom Training Corporation "Everyone in Your Organization is a Sales Ambassador"	45 minutes	11:05 am – 11:50 am
Presentation 3 – Adriana Waterston, Senior Vice President, Insights and Strategy, Horowitz Research "Multichannel Matters: Attracting and Retaining Millennials in the Age of OTT"	45 minutes	11:50 am – 12:35 pm
Networking Lunch – Meeting Room TBD	60 minutes	12:35 pm – 1:35 pm
• <u>Laureate International Universities Laureate Education</u> Laureate's network of more than 80 institutions offers quality, accessible education to students around the world. Laurette offers discounts for CANTO Members.	15 minutes	1:35 pm – 1:50 pm
Presentation 4 - Igor Glavanic, Managing Director, Parcus Group "Telecom Product Development Industry Best Practices"	45 minutes	1:50 pm – 2:35 pm
Presentation 5 – Juan Vela, Senior Solutions Marketing Director, Calix "Managing Customer Experience – Putting Customer Data in the Hands of Frontline Marketing, Customer Service and Sales Representatives"	45 minutes	2:35 pm – 3:20 pm
Networking Refreshment Break	30 minutes	3:20 pm – 3:50 pm
Presentation 6 - Anuskha V. Sonai, Internet Marketing Evangelist, Spang Makandra Studio NV "Mobile Technology Enabled Marketing"	45 minutes	3:50 pm – 4:35 pm
Interactive Wrap-Up Activity	15 minutes	4:35 pm – 4:50 pm
Closing Remarks from the Chair	5 minutes	4:35 pm – 4:40 pm
Optional – Group Drinks/Dinner ("Dutch Treat")	TBD	5:30 pm - TBD

Day 2: Friday, August 5th – 8:30 am – 5:00 pm, Meeting Room – Bahia	Timing	Schedule
Registration and Coffee	30 minutes	8:30 am – 9:00 am
Opening Remarks from the Chair	10 minutes	9:00 am – 9:10 am
Presentation 7 – Melissa Harris, CEO, Telecom Training Corporation "Upselling/Cross Selling Strategies for Customer Care"	45 minutes	9:10 am – 9:55 am
Presentation 8 – Sudeesh Yezhuvath, CEO, Pelatro "Precision Marketing"	45 minutes	9:55 am – 10:40 am
Networking Refreshment Break	30 minutes	10:40 am – 11:10 am
Presentation 9 – To Be Announced	45 minutes	11:10 am – 11:55 pm
• Presentation 10 – To Be Announced	45 minutes	11:55 pm – 12:40 pm
Networking Lunch – Meeting Room TBD	60 minutes	12:40 pm – 1:40 pm
 Presentation 11 – Melissa Harris, CEO, Telecom Training Corporation "World Class Retail Selling Strategies", 	45 minutes	1:40 pm – 2:25 pm
• Interactive Sales, Marketing and Customer Services Issues Resolving Session – Facilitator, Melissa Harris, Telecom Training Corporation The group will identify and prioritize key Sales, Marketing and Customer Care issues and then develop potential solutions with their colleagues	60 minutes	2:25 pm – 3:25 pm
Networking Refreshment Break	15 minutes	3:25 pm – 3:40 pm
Presentation 12 – To Be Announced	45 minutes	3:40 pm – 4:25 pm
Wrap Up Activity	15 minutes	4:25 pm – 4:40 pm
Action Plan Development	15 minutes	4:40 pm – 4:55 pm
Presentation of Certificates and Group Photo	30 minutes	4:55 pm – 5:25 pm
Closing Remarks from the Chair	5 minutes	5:25 pm – 5:30 pm